Monday, March 4, 2013

Οι ειδικοί μιλούν για το παρόν και το μέλλον των τουριστικών επαγγελμάτων στην Ελλάδα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
http://www.touristiki-agora.gr/article.asp?ID=373
Ο.Τ.Ε.Κ.
Χρήστος Αγραπίδης, πρόεδρος
 …………………………………………. 
ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Η τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση ήταν και θα είναι πάντοτε ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία απασχολεί πολυάριθμο ανθρώπινο δυναμικό και συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ. Το επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις καθορίζει εν πολλοίς το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και δημιουργεί την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό ως τουριστικού προορισμού.
…………………………………..
  
ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Η αγορά εργασίας θα αναζητεί πάντοτε σωστά καταρτισμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό σε κάθε κλάδο απασχόλησης. Στόχος του Ο.Τ.Ε.Κ. είναι να παρέχει τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη στην αγορά εργασίας, ώστε να συνεχίσουν οι απόφοιτοί μας να προτιμώνται έναντι των αποφοίτων άλλων φορέων.
…………………………………………..
  
ALPINE COLLEGE
Sybil Hofmann, πρόεδρος
  …………………………………….
ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΝΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ

Η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει υπογραμμίσει τη σημασία της ανώτατης εκπαίδευσης για την τουριστική βιομηχανία, ώστε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ανθίσει. Τέτοιες περίοδοι κρίσης δημιουργούν ευκαιρίες για σχεδιασμό νέων στρατηγικών προσεγγίσεων. Απαιτούν ηγέτες που μπορούν να λάβουν έξυπνες μακροπρόθεσμες αποφάσεις, να διαχειριστούν επιχειρησιακές αλλαγές και να επενδύσουν στους ανθρώπους τους – τον πυρήνα κάθε επιχείρησης και ειδικά στη δική μας βιομηχανία. Η ηγεσία είναι ένα αντικείμενο που λαμβάνει προτεραιότητα σε στιγμές κρίσης. Οι επιχειρήσεις που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργούνται στη βιομηχανία, θα είναι αυτές που απασχολούν ηγέτες με γνώσεις, προσόντα και όραμα, που είναι δημιουργικοί, επιτυγχάνουν επιχειρησιακούς στόχους και ταυτόχρονα είναι ικανοί να προσαρμόσουν τις ικανότητές τους στις συνεχείς παγκόσμιες αλλαγές και προκλήσεις. Η σπουδαιότητα της επένδυσης στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε περιόδους κρίσης, αλλά και η ανάγκη για διά βίου εκπαίδευση είναι τεράστιες. ΣτοAlpine διαπιστώνουμε αύξηση των σπουδαστών που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο Masters εν μέσω της κρίσης. Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να βρουν τη δουλειά των ονείρων τους, αλλά και οι σπουδαστές που ανησυχούν για το αν θα απορροφηθούν μόλις τελειώσουν τις προπτυχιακές σπουδές τους, προσπαθούν τώρα να προετοιμαστούν, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικοί όταν περάσει η κρίση. Ενα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα των σπουδών ξενοδοχειακής και τουριστικής διοίκησης είναι η καλλιέργεια γνώσεων και δεξιοτήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε τομέα και όχι μόνο στην τουριστική βιομηχανία (transferableskills). Σε περιόδους κρίσης όπου η ανεργία απειλεί πολλούς διαφορετικούς τομείς, το καλύτερο είναι να έχει κάποιος αυτές τις «μεταφερόμενες» δεξιότητες, ώστε να είναι ευέλικτος και να μπορεί να απευθυνθεί σε διάφορες επιχειρήσεις.

ΠΟΛΛΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να δουν τον τουριστικό και τον ξενοδοχειακό κλάδο ως σοβαρή και επικερδή επιλογή σταδιοδρομίας. Δυστυχώς, πολλοί νέοι δεν γνωρίζουν το μέγεθος και την ποικιλία ευκαιριών που προσφέρει ο κλάδος της φιλοξενίας, γι’ αυτό το λόγο δεν είναι ψηλά στις προτιμήσεις τους. Οπως προανέφερα, το επίπεδο των τουριστικών σπουδών στα δημόσια πανεπιστήμια δεν προετοιμάζει τους σπουδαστές για υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις ούτε τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν με μεταπτυχιακές σπουδές σε αυτόν τον τομέα. Οι Ελληνες γενικά επιθυμούν ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Λόγω της απουσίας της ανώτατης εκπαίδευσης στον τουριστικό τομέα, οι νέοι τείνουν να επιλέγουν άλλους κλάδους σταδιοδρομίας όπου προσφέρεται ανώτατη εκπαίδευση. Οι απόφοιτοι των δημόσιων τουριστικών σχολών απορροφώνται από την αγορά εργασίας κυρίως γιατί η βιομηχανία προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει εξειδικευμένο προσωπικό για να καλύψει όλες τις ανοιχτές θέσεις. Οι χαμηλόβαθμες θέσεις «εισόδου» στη βιομηχανία είναι πολλές και οι περισσότερες καλύπτονται από αλλοδαπούς που προέρχονται από γειτονικές χώρες.

Η ΕΠΟΧΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ
Αν μπορώ να μιλήσω για το Alpine, η ζήτηση για τους σπουδαστές και αποφοίτους μας είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις εκκλήσεις της βιομηχανίας. Θα έπρεπε να έχουμε πολλές εκατοντάδες σπουδαστών κάθε χρόνο για να είμαστε σε θέση να εφοδιάσουμε τη βιομηχανία με τον αριθμό υψηλής ποιότητας προσωπικού που χρειάζεται. Οι επαγγελματίες του κλάδου σε όλη την Ελλάδα ψάχνουν απεγνωσμένα για υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους, τους οποίους δυστυχώς δυσκολεύονται να βρουν. Κατά τη γνώμη μου, όλοι οι σπουδαστές που σπουδάζουν ξενοδοχειακή και τουριστική διοίκηση απορροφώνται από την αγορά, αλλά η αγορά ψάχνει απόφοιτους με περισσότερα προσόντα. Εδώ υπάρχουν δύο θέματα: πρώτον, οι δημόσιες σχολές πρέπει να προετοιμάζουν καλύτερα τους σπουδαστές τους μέσω ποιοτικότερης εκπαίδευσης, και δεύτερον, οι εργοδότες στην τουριστική βιομηχανία πρέπει να φροντίζουν καλύτερα τους εργαζόμενους προσφέροντάς τους ευκαιρίες ανέλιξης, συνεχιζόμενη κατάρτιση και ευκαιρίες για διά βίου εκπαίδευση, ώστε να μην τους χάσουν. Η πρόκληση της εποχικής απασχόλησης είναι γνωστή σε όλους και ίσως να είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί Ελληνες δεν επιλέγουν αυτόν τον κλάδο για καριέρα.
  
ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4,5 ΕΚΑΤ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Υπήρχε αύξηση του τουρισμού παγκοσμίως το 2007. Στα μέσα του 2008 σημειώθηκε μία πτώση στις αφίξεις τουριστών. Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «NewSkillsforNewJobsInitiative» που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2008, “θα δημιουργηθούν γύρω στις 20 εκατομμύρια καινούργιες θέσεις στην Ευρώπη των 25 μέχρι το 2020. Περίπου τα τρία τέταρτα αυτών των θέσεων θα είναι στον τομέα των υπηρεσιών”, συμπεριλαμβανομένου τον ξενοδοχειακό και το catering. Επίσης, η έρευνα αναφέρει ότι “η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης προσθέτει έναν παραπάνω βαθμό αβεβαιότητας για τη μελλοντική παγκόσμια οικονομία – για να βάλουμε, όμως, την Ευρώπη στο δρόμο της ανάκαμψης είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε το ανθρώπινο κεφαλαίο και την απασχόληση αναβαθμίζοντας τα προσόντα… εξασφαλίζοντας έναν καλύτερο συνδυασμό μεταξύ της προσφοράς δεξιοτήτων και της ζήτησης στην αγορά εργασίας”. Τα καλά νέα είναι ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει τη βιομηχανία του τουρισμού και του catering ως τομείς ανάπτυξης και προβλέπει αύξηση της απασχόλησης πάνω από 4,5 εκατομμύρια στην επόμενη δεκαετία. Από τις τελευταίες εμπειρίες μας (πόλεμος του Κόλπου, 9/11, SARS, τσουνάμι, νόσος των τρελών αγελάδων κ.λπ.) η βιομηχανία της φιλοξενίας και του τουρισμού είναι πολύ ανθεκτική και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο μέλλον. Τώρα είναι η στιγμή για τους ξενοδόχους – και για όλους όσοι εμπλέκονται στους τουριστικούς κλάδους – να επενδύσουν στην αναβάθμιση των προσόντων των εργαζομένων, αφιερώνοντας χρόνο για να τους εκπαιδεύσουν και προσφέροντάς τους ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης. Τώρα είναι η στιγμή να ενθαρρύνουμε τους νέους να αναζητήσουν ανώτατη εκπαίδευση στον κλάδο του τουρισμού και να προετοιμαστούν για τα καλύτερα χρόνια που έρχονται. Το κλειδί της επιτυχίας τους είναι η ποιοτική εκπαίδευση!  

NEW YORK COLLEGE ΑΘΗΝΑΣ
Νίκος Π. Μιστριώτης, Ακαδημαϊκός διευθυντής Σπουδών Τουριστικής Κατεύθυνσης

ΚΑΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης στη χώρα μας σήμερα είναι καλό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, θα μπορούσε, όμως, να είναι πολύ καλύτερο πάντα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που ενώ γι’ αυτές ο τουρισμός δεν αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας τους, εντούτοις έχουν αναπτύξει την τουριστική εκπαίδευση σε υψηλά επίπεδα και μάλιστα αρκετές από αυτές συγκεντρώνουν πλειάδα ξένων σπουδαστών, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε και πολλούς Ελληνες.

ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Ενώ, λοιπόν, στη χώρα μας ο τουρισμός αποτελεί το πρώτο στήριγμα της οικονομίας μας, δεν έχει δοθεί το απαιτούμενο βάρος στην τουριστική εκπαίδευση, έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει το κέντρο εκπαίδευσης και για πολλές γειτονικές χώρες. Η Ελλάδα μία χώρα με τουριστική ανάπτυξη που τη φέρνει μέσα στις πρώτες 10 παγκοσμίως, στέλνει κάθε χρόνο εκατοντάδες νέους σε άλλες χώρες για να σπουδάσουν Τουριστικές Επιστήμες. Σήμερα απαιτούνται πολλές θεωρητικές, αλλά και πρακτικές γνώσεις αν κάποιος θελήσει, ως νέος απόφοιτος, να αντιμετωπίσει το συναγωνισμό μέσα σε αυτό το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

ΑΡΚΕΤΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

Η απορρόφηση των αποφοίτων τουριστικής κατεύθυνσης είναι αρκετά ικανοποιητική σήμερα και πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύει και στο μέλλον, αν ληφθεί υπόψη ότι οι προβλέψεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού που αφορούν σε αφίξεις στην Ελλάδα, προβλέπουν περί τα 20 εκατ. το έτος 2020. Αυτό σημαίνει ότι θα ανεγερθούν νέες σύγχρονες μονάδες που θα απαιτούν από τα στελέχη τους νέες σύγχρονες θεωρητικές, αλλά και πρακτικές γνώσεις. Θεωρώ ότι η περίοδος των εμπειρικών στελεχών αποτελεί παρελθόν πλέον στη χώρα μας.
…………………………………………….
260 ΕΚΑΤ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟ 2011 ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο WTO

Αν ανατρέξουμε στις πηγές του WTO, θα δούμε ότι το 1950 μετακινήθηκαν παγκοσμίως 25 εκατ. τουρίστες, ενώ το 2006 αυτοί ανήλθαν σε 700 εκατ. Βάσει αυτών των στοιχείων, υπολογίζεται ότι το 2011, 260 εκατ. άνθρωποι θα εργάζονται σε παγκόσμια κλίμακα στις τουριστικές επιχειρήσεις και σε συναφή επαγγέλματα. Αυτά τα στοιχεία ότι δίνουν την απάντηση. Τέλος, αναφερόμενος στους νέους και στις νέες που επέλεξαν ή πρόκειται να επιλέξουν σπουδές τουριστικής κατεύθυνσης, τους εγγυώμαι ότι έχουν μπροστά τους μία λαμπρή σταδιοδρομία, αρκεί, όπως συχνά επαναλαμβάνω στους σπουδαστές του New York College, να αγαπήσουν το λειτούργημα του τουρισμού. Αλλωστε, αν ήμουν πάλι νέος, πάλι θα επέλεγα σπουδές τουριστικής κατεύθυνσης.

No comments:

Post a Comment