Monday, December 17, 2012

Έκανα τις παρακάτω σκέψεις, δείτε τες κι αύριο, αν θέλετε, τις ξαναβλέπουμε στην ολομέλεια:
(Βέβαια, συμφωνήσαμε να μάθουμε να συντάσσουμε Αιτήσεις και Βιογραφικά στο επόμενο δίωρο, αλλά δεν πειράζει, στα παρακάτω κάνουμε reflection είτε στη διάρκεια των διακοπών είτε με το ξεκίνημα του νέου έτους).

  • Νομίζω ότι συμφωνήσαμε πλέον ότι η δουλειά έχει κεντρικό ρόλο στη ζωή μας.
  • Επίσης, καταλήξαμε ότι η επιλογή επαγγέλματος είναι μια σύνθετη διαδικασία και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.
  • Βλέπουμε ότι η απασχόληση περνάει μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις πιο ισχυρές παραδοσιακά οικονομίες πολλών χωρών του εξωτερικού.
  • Όμως, είμαστε νέοι άνθρωποι, έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε το μέλλον μας, καθώς και υποχρέωση να αγωνιστούμε για να ανταποκριθούμε στις προϋποθέσεις που θα μας βοηθήσουν να οργανώσουμε τη ζωή μας γύρω από την απασχόληση της επιλογής μας.
  • Ξέρουμε ήδη ότι η δουλειά (κάποια συγκεκριμένη θέση εργασίας) δεν είναι πλέον κάτι δεδομένο για όλο τον εργασιακό βίο. Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι για μεγάλες αλλαγές και να έχουμε διάθεση προσαρμογής σε νέες εργασιακές συνθήκες και νέα αντικείμενα, τα οποία συνεπάγονται νέα προσόντα - εφόδια.
  • Ανακαλύψαμε ότι ο Τουρισμός είναι μια ολόκληρη, μεγάλη και πολυσύνθετη Βιομηχανία, που στεγάζει κάτω από την ομπρέλα της πάρα πολλά, άλλοτε κάπως σχετικά κι άλλοτε τελείως ετερόκλητα επαγγέλματα. Για παράδειγμα, τουριστικό επάγγελμα είναι η δουλειά του ξεναγού, του τουριστικού πράκτορα, του ξενοδόχου, του μάγειρα, του διερμηνέα, αλλά και του παιδιάτρου που σχεδόν αποκλειστικά κάνει ιατρείο με τα παιδιά των τουριστών, π.χ. στη Ρόδο, ή του φιλολόγου που παραδίδει μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε αρχάριους τουρίστες σε κάποια ξενοδοχειακή μονάδα, π.χ. στο Πόρτο Χέλι. Σίγουρα, είναι πάρα πολλά τα επαγγέλματα που έχουν άμεση ή έμμεση (περιστασιακή) σχέση με τον Τουρισμό. Κάποιες από τις δουλειές αυτές απαιτούν πολλά ακαδημαϊκά προσόντα (πανεπιστημιακά πτυχία, κλπ.) κι άλλες απαιτούν περισσότερο κάποια μικρή κατάρτιση, αλλά αρκετή πρακτική εξάσκηση, ταλέντο, φαντασία και μεράκι.
Σε δεύτερη φάση, τι θα λέγατε αν προσανατολίζαμε την έρευνά μας στη διερεύνηση των πολλών και διάφορων ειδών - μορφών του Τουρισμού?

Δείτε την επόμενη ανάρτηση, αφιερώστε λίγο χρόνο να τη σκεφθείτε και τα ξαναλέμε.

PR Blogger

No comments:

Post a Comment